Loading...

Zorba, a görög

Zenés színház

Zorba, az örök vándor, a javíthatatlan romantikus, a bölcs filozófus viszontagságos életét legtöbben Nikos Kazantzakis világhírű regényéből, vagy az Anthony Quinn főszereplésével készült nagyszerű filmváltozatból ismerjük. Musical-feldolgozását a Kabarét és a Chicagót is jegyző szerzőpáros, John Kander zeneszerző és Fred Ebb dalszövegíró írta.
Kazantzakis hőse vakmerően és elszántan él. Tudja, mi a szerelem és mi a barátság. Képes örömöt találni az egyszerű dolgokban, és szentül hiszi, hogy végső soron a szépség és a jóság uralja a világot, mert csak ez teszi az embert emberré. Zorba szabad, és ez a szabadság mindannyiunknak örök, beteljesületlen vágya.

„Ha lelki vezért kellene választanom… biztosan Zorbászt választanám. Mert benne volt meg mindaz, ami egy tollforgató embert megmenthet: sastekintet, amely a magasból nyílegyenesen csap le zsákmányára; a minden reggel megújuló teremtő tisztaság; a kéz biztonsága, a szív frissessége, az önnön lelkét kigúnyoló bátorság, s végül a tiszta, vad nevetés – mély forrású, mélyebb az emberi szívnél –, amely Zorbász öreg testéből szabadító erőként fakadt fel.”
Kazantzakis: Zorba, a görög

Bemutató: 2016. január 15., Nagyszínház

Szereposztás

Szőcs Artur rendezésében, Kocsis Tamás koreográfiáival készült az előadás.

Bővebben az előadásról itt

Kritikák

Vélemények