Loading...

Hegedűs a háztetőn

Zenés színház

Anatevka eldugott kis falu Ukrajnában. Együtt élnek itt zsidók és keresztények, viszonylag békében, évszázadok óta. Tevje, a tejesember, becsületes szegénységben neveli öt lányát, hogyha eljött az idő, a hagyománynak megfelelően férjhez adja őket. A lányok azonban fellázadnak az ősi szokások ellen, és maguk választanak vőlegényt, megbotránkoztatva szüleiket és a közösséget. Ráadásul nem elég, hogy a modern eszmék betörnek a faluba, egy cári rendelet kilakoltatja a zsidókat házaikból: menniük kell, mindannyiuknak, mindent hátrahagyva, ami addig a hazát jelentette számukra.

A Sólem Aléchem művei alapján írt világhírű musical bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet- európai történelmünkről.

„Kérdezhetnék: miért ragaszkodunk ehhez a helyhez, ha ilyen veszélyes? Mert Anatevka a mi otthonunk. És hogyan tartjuk az egyensúlyt? Mi a titka? Egy szóval megmondhatom. A hagyomány.”

Bemutató: 2019. november 29., Nagyszínház

 A HEGEDŰS A HÁZTETŐN bemutatását a Music Theatre International (Europe) Ltd. www.mtishows.eu és a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség www.theatrum-mundi.hu között létrejött megállapodás tette lehetővé.

Szereposztás

Béres Attila rendezésében, Kozma Attila koreográfiáival készült az elődás.

Bővebben az előadáról itt

Kritikák

Vélemények