Loading...

Garrett Smith újra Miskolcon!

Tavaly és tavalyelőtt már hallhattatok Garrett Smith-ről, hiszen már két alkalomma járt Miskolcon, ahol a Miskolci Balett táncművészeinek tartott egyhetes kurzust. Idén visszatért, hogy egy újabb intenzív héten keresztül táncolhassanak –szabadon.

– Boldog vagyok, hogy újra a Miskolci Balettel dolgozhatok. Büszke vagyok rá, hogy egy különleges előadást hozhattam el nekik. A táncművészeknek a „Forbidden Paths” azaz „Tiltott ösvények” című produkciót tanítom. Tavalyelőtt júniusban készítettem ezt a koreográfiát a dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek. Mindazoknak szól, kifejezetten Iránban, akiknek megtiltják, hogy a táncművészetet nyilvánosan gyakorolják. Az Iszlám törvény tiltja a nők és férfiak fizikai érintkezését, és a tánc általában véve illegálisnak számít. Büszke vagyok, hogy megoszthatom ezt az üzenetet a tánc nyelvén keresztül, itt Magyarországon, a táncosokkal is. Mi rendkívül szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nekünk minden nap lehetőségünk van szabadon kifejezni magunkat a színházban – meséli a táncművész.

A tavalyi kurzuson a gyakorlatok során kifejezetten a szabadság érzését kereste a koreográfus, a táncosoktól is azt kérte, ne „teljesítendő feladatként” tekintsenek a mozdulatokra, hanem élvezzék ki igazán, hogy ők szabadon, minden szabályozás nélkül fejezhetik ki magukat a tánc nyelvén. Alapos bemelegítés után a közös koreográfiát nézik át, majd átveszi helyét az improvizáció, ami néhol irányított, néhol teljesen szabad. Kettesével, hármasával, a testi kontakt legkreatívabb elemeivel suhannak, lebegnek, táncolnak át a termen; van, hogy újrakezdik, mert a koreográfus meglátott egy mozdulatot, ami megfogta őt és arra kéri a táncosokat, hogy azt vigyék tovább, de néha ő maga is beszáll a teret átszelő duók és triók improvizációjába.

A zene, azon belül is a tempó másfajta használata is rendkívül érdekes Garrett Smith gyakorlataiban. Megmutatja, hogy egy alapjában véve lassú zenére is lehet nagy intenzitással mozogni, lassúból gyorsba, majd megint nyugodt tempóra váltani, teszik mindezt rettentő változatosan.

Technika, érzések, szabad mozdulatok – ezzel és persze rengeteg munkával és jókedvvel telt el ez az egy hét, és reméljük, hogy az amerikai koreográfusnak lesz még alkalma visszatérni Miskolcra.

Galéria a munkáról itt található

(Méder Noémi, sajtókommunikációs munkatárs beszámolója)